Sthlm Biltjänster
Fleet
Assistans
Godkänd bilverkstad
iso-9001
iso-14001

Däckservice

Däckservice

Det finns ett brett urval av både sommar- och vinterdäck i flera prissegment till din bil.

 Att välja rätt däck

För att få de köregenskaper som passar din körstil bäst behöver du välja rätt mix av några av följande egenskaper:

  • Stabilitet i höga hastigheter
  • Grepp på torr och våt vägbana (sommardäck) respektive snö och is (vinterdäck)
  • Kort bromssträcka
  • Livslängd, ekonomi och bränsleförbrukning
  • Komfort och låg ljudnivå
  • Miljöegenskaper
  • Utseende

 

 Vintervalet - dubbdäck eller friktionsdäck?

Den grundläggande skillnaden mellan sommar- och vinterdäck är gummiblandningen som används. De flesta sommardäck är tillverkade av en gummiblandning som hårdnar vid temperaturer under 7°C. Till vinterdäck använder man en särskild gummiblandning som är optimerad för vinterförhållanden.

Att välja mellan dubb- och friktionsdäck handlar om att göra ett övervägande av vilka vägförhållanden som är aktuella för dig. Friktionsdäck anses ha ett överlägset grepp på underlag av lös snö. På hård snö bedöms de bägge däcktyperna som jämnbördiga, medan dubbdäck framhålls som det säkrare alternativet på hård is.

För de som bor i de södra delarna av Sverige, och i städer, finns det sällan anledning att välja dubbdäck. De ger ett större rullmotstånd, river upp vägbanan och avger farliga partiklar i större utsträckning än sina friktionsmotsvarigheter.

En outsider i däckvalet är så kallade året runt-däck. De är helt olämpliga för svenska förhållanden eftersom gummiblandningen varken passar för våra vinter- eller sommarförhållanden. Vintertid ger de för dåligt väggrepp och sommartid slits de snabbare än vanliga sommardäck på torrt väglag.